Hvad er kunst?

Hvad er kunst?

Det er et tankevækkende spørgsmål, for der findes ikke et universalt svar, der kan imødekomme og omfavne de utallige definitioner derude. Når objektiviteten skydes ud i solen, står vi tilbage med en subjektiv vurdering. En unik definition, der tager udgangspunkt i vores egen unikhed. For nogle handler kunst f.eks. om rene linjer, som bevarer et udtryk af perfektion. For andre er kunst en serie af penselstrøg, der kombineret skaber idylliske, kulørfulde og naturtro scener.

For mig er kunst noget andet. Det er mere end naturscener og rene linjer. Kunst er det umulige. Det rammeløse og udtryksfulde. Kunst er et vindue ind i menneskets sjæl, sind og psyke, der illustrerer og fremhæver det uendelige kaos og genialitet gemt dybt inde i kraniet. Det er en udtryksform uden grænser, hvor perfektion blot er en illusion.

Som digital designer arbejder jeg til dagligt med rene linjer, hvor jeg stræber efter at levere perfektion til mine kunder. Som kunstner får mit indre kaos lejlighed til at udfolde sig i ægteskabet med min kreativitet. Hvor design er en planlagt indsats for at skabe det perfekte, er kunst den kaotiske udfoldelse af det uperfekte. Det er i det uperfekte, hvor vi finder skønhed.

Min kunst er et udtryk for det uperfekte, men i virkeligheden afspejler mine værker, hvad det vil sige at være menneske. For mennesket er ikke et perfekt væsen. Inde i os alle er både skønhed og kaos. Det perfekte og uperfekte.

Med min kunst fremhæver jeg disse elementer, imens jeg samtidig forsøger at gøre op med ideen om, at kunst blot er et indretningsobjekt. Kunst er både et vindue ind i kunstnerens sjæl og et spejl, der reflekterer opleverens eget sind. Det er en chance for at reflektere over de elementer, der tilsammen skaber os: Mennesket i alt dets kaotisk skønne og uperfekte perfektion.

- Robert Kruuse